Microplastics

Vorige Artikel 4 van 16 Volgende

Afgelopen week is er op het nieuws een stuk geweest over microplastics.
Na de uitzending begonnen alle kranten en media er meteen op in te duiken. 
Het lijkt wel of men iets nieuws heeft gevonden waar de mensheid nog niks vanaf wist. Maar helaas microplastics zijn al net zo oud als plastic zelf.

De biologische branche speelt hier al jaren op in, waardoor je in onze cosmetica en verzorgingsproducten dus ook geen microplastics zult vinden.

Maar waar zit dit microscopische plastic eigenlijk in en hoe schadelijk is het?

Waar zitten microplastics in verstopt?
Microplastic vind je oa in:
- Cosmetica zoals oogschaduw vloeibare make-up en lippenstift
- Verzorgingsproducten zoals tandpasta, douchegel, shampoo, handzeep en zonnebrand
- Schoonmaakproducten 
- Wasmiddelen
- Verf en lak
- Kunstmest

Geef toe hier zitten producten tussen die je dagelijks gebruikt, nietwaar?
Het zijn onze dagelijkse producten waar we van dachten dat dit geen kwaad kon, want ik koop het toch al in een gerecyclede plasticfles of het zit verpakt in een kartonnen doos? Hoe dan!?

image.png

Wat als ik het nu binnen krijg?
Er worden nog veel onderzoeken gedaan naar microplastics, de uitzending van het NOS journaal ging vooral erop in dat men het nu ook in ons bloed heeft gevonden. Bij 17 van de 22 mensen die getest zijn. Persoonlijk vind ik dit best verontrustend. We wisten dat we iets aan het plastic afval moesten doen maar dat dit afval ook ons lichaam binnendringt daar staan veel mensen helaas niet bij stil. Het gevolg van plastic in ons lichaam wordt nog verder uitgezocht maar omdat plastic veelal weekmakers, vlamvertragers en stabilisatoren bevat kan het zomaar zijn dat dit onze hormoonhuishouding van de wap gaat brengen. 
Verder zou het gevolgen kunnen hebben voor ons immuunsysteem en we hebben zeker de afgelopen 2 jaar gezien hoe hard we deze op dagelijkse basis nodig hebben. 

Wat kan ik zelf doen?
Stap 1 is, je niet te druk gaan maken. Stress geeft weer totaal andere klachten aan ons lichaam. 
Stap 2 is goed kijken naar de producten die je in huis hebt. De app BEAT THE MICROBEAD van de Plastic Soup Foundation kan jou hierbij helpen.
Het is heel eenvoudig, je download de app met je telefoon. Opent deze en maakt een foto van de ingrediëntenlijst van het product waarvan je wilt weten of hier microplastic in zit. (let op deze app werkt niet met voedingsmiddelen) De app gaat vervolgens voor jou de ingrediënten lezen en laat jou meteen heel duidelijk zien of er microplastic in zit. Super eenvoudig.
Stap 3 de producten waar microplastic in gevonden is, kun je wegdoen of opmaken en daarna nieuwe kopen. (maar wel goede deze keer)

image.png

Zo ben ik ook heel eerlijk, ik had oogschaduw waar microplastic in zit, deze was bijna op, maar ik heb hem toch weggedaan en ben nu heel tevreden met mijn nieuwe oogschaduwpalet van Lavera.

Wij hebben namelijk heel veel producten in de winkel die microplastic vrij zijn. 
De merken Lavera, Urtekram, Weleda, Sonett en Sodasan. Deze krachtpatsers daar staan wij ook echt achter en gebruiken we zelf heel erg veel. 
Lavera heeft buiten de reguliere verzorgingsproducten ook nog make up.

Heb jij nog vragen of was er iets niet helemaal duidelijk.
Dan kan je altijd even reageren op deze mail of natuurlijk even binnenlopen. (ook als je moeite hebt om de app te downloaden)

Wij zijn er natuurlijk voor u!

© 2008 - 2023 Het Natuurhoekje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel