Kefir

Vorige Artikel 5 van 16 Volgende

Misschien een woord waar je nog nooit van hebt gehoord. Maar Kefir is al jaren een item wat in populariteit enorm stijgt. 
Veel mensen kennen het van vroeger en wordt het 't yoghurtplantje genoemd. 
Gaat er al een belletje rinkelen?

De vraag van vandaag luidt dus ook: Wat is Kefir en waarom is het zo populair?

Het woord Kefir (Keyfir) betekent je goed voelen.
Kefir is van oorsprong een gefermenteerde zuiveldrank, maar naarmate de populariteit steeg zijn er meerder vormen op de markt gekomen zoals, yogurt, kwark en toetjes. 
Vele kennen het fermenteren ook vanuit de Kombucha of de Kimchi (en wist je dat zuurdesem brood eigenlijk ook een fermentatie heeft gehad).
Gefermenteerde voeding is voor ons lichaam veel makkelijker te verteren, tijdens de fermentatie ontstaan er goede bacteriën en wordt vanuit de zuivel het eiwit al omgezet naar aminozuren waardoor we het beter kunnen verwerken en opnemen. 
Fermentatie is dus geweldig voor je lichaam, het geeft rust en zorgt ervoor dat het lichaam niet zo hard hoeft te werken om onze voeding te kunnen verteren.

Kefir bevat dus gezonde bacteriën voor je darmen, waardoor je die kleine zuivelflesjes met veel suiker die je normaal in de supermarkt koopt kunt laten staan. 

Kefir wordt niet alleen van melk gemaakt. 
Zelf drink ik met regelmaat waterkefir. Zoals de naam al doet vermoeden is deze gemaakt van water, daarbij doet met een gedroogde vijg en waterkefir culturen en voila na 24 uur heeft waterkefir. 
Ja zo makkelijk is het inderdaad, wij hebben starterkits in de winkel voor het zelf maken van waterkefir of melkkefir. 

De smaak van melkkefir doet erg denken aan karnemelk vind ik, de lichte bruis die erin zit komt omdat het een gefermenteerde drank is. 
Waterkefir drink ik ipv frisdrank, heerlijk uit de koelkast met die warme dagen die nog gaan komen. 
Als je zelf waterkefir gaat maken kun je heel goed variëren, want de culturen van waterkefir kun je ook gebruiken in fruitsappen, de suikers uit dit fruit worden dan omgezet en je hebt een heerlijke drank voor tussendoor. Ook de kinderen zullen dit heerlijk gaan vinden, zeker weten!

Voor wie is kefir geschikt?
Eigenlijk voor iedereen, kijk wel uit met een melkallergie neem dan waterkefir.
We hebben nu in ons dagelijks leven zoveel stress en zorgen dat onze darmflora daar ook last van heeft. Ook alle ongezonde voeding die men wel eens eet (of met regelmaat) tast onze darmflora aan, schimmels kunnen gaan groeien en meer. Een antibiotica wordt tegenwoordig ook al vaak gegeven en genomen, daar zijn je darmen ook niet echt blij mee. Drink dagelijks gewoon een heerlijk glas van dit natuurlijk probiotica en ga het verschil merken aan je lichaam. 

© 2008 - 2023 Het Natuurhoekje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel