Die de pit wil hebben, moet eerst de noot kraken

Vorige Artikel 12 van 16 Volgende

Vandaag gaan we het hebben over jawel, noten.
Het voedingscentrum schrijft een handje (25 gram) noten voor per dag, maar waarom eigenlijk. Wat maakt noten zo gezond dat we er iedere dag eigenlijk iets van moeten eten?
Iedere noot heeft zijn eigen goede eigenschappen, maar wat zijn deze nu eigenlijk? We hebben de meest bekende voor je op een rijtje gezet.

- Amandel
Een van de meest bekende noten ter wereld.
We maken er amandelboter/pasta of amandeldrank mee. 

Lekker te combineren met een goed stuk brood of een heerlijke kop koffie of chai thee. De meest gezonde keuze is wel de bruine amandel. In het bruine vlies zitten veel antioxidanten die helpen onze cellen te beschermen.
Amandelen bevatten veel onverzadigde vetten, eiwitten, mineralen en vitaminen. Je vind vooral vitamine E in deze noot, vitamine E zorgt voor de bescherming van onze cellen, weefsel, ogen, organen en bloedvaten. Ook zorgt een amandel voor de aanmaak van rode bloedcellen. Super nootje toch!

- Cashewnoten
Een van Marlies haar favoriete noten. Ook hier wordt boter/pasta van gemaakt. Heerlijk op brood of een rijstwafel. Ze worden vaak gegeten als snack en dat zien we natuurlijk graag. Je kunt ze ook een beetje fijner hakken en als topping gebruiken bij je curry gerechten. Jam!
Cashewnoten zijn een goede bron van het mineraal Koper. 
Koper is voor ons lichaam belangrijk, het zorgt namelijk voor ons pigment, weerstand en houd ons energieniveau hoog. Het is betrokken bij de aanmaak van haren en botten. 

- Hazelnoten
Een zeer bekende noot, maar de meeste mensen kennen deze noot alleen in zijn vorm gecombineerd met chocolade. Zoals Nutella hem op de markt heeft gezet. Niet de meest gezonde optie om deze lekkere noot te eten! De hazelnoot bevat heel veel onverzadigde vetten en een hoog gehalte aan Foliumzuur (B11). Deze vitamine is vooral heel belangrijk voor dames die zwanger willen raken, zwanger zijn of borstvoeding geven. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat er bepaalde geboorteafwijkingen zich niet ontwikkelen zoals: een open ruggetje en een hazenlip. 

- Macadamia noten
En dan zijn we aangekomen bij mijn favoriete nootje. De prijs van de macadamia is vaak wat minder populair. De verkoopprijzen van deze noot liggen hoog omdat de noot heel moeilijk te kraken is. Zoals je op de foto kan zien van rechts naar links. Heb je eerst een buitenste groene kern met daarna nog een bruine harde schil en daarin verstopt, zit dit lekkere nootje.
De macadamia bevat het hoogste gehalte aan onverzadigde vetzuren van alle noten, is rijk aan mangaan en vitamine B1. 
Mangaan zorgt voor sterke botten en vitamine B1 is geweldig voor de energiehuishouding in de cellen. Tevens wordt er gezegd als je voldoende vitamine B1 in je bloed hebt zitten de muggen je minder snel zullen prikken...

- Paranoten
Lekker grote noot met een grote MAAR!
De paranoot is een goede bron van veel vitamine en mineralen. Een van die mineralen is Selenium. 100 gram paranoten bevat 3000% van de aanbevolen dagelijkse dosering selenium. Eet er dus niet teveel van want een seleniumvergiftiging is serieus! Maximaal toegestaan is 6 stuks per dag!

Wil je het seleniumgehalte in je lichaam op peil houden, eet er dan 2-3 daags.De tekenen van een seleniumvergiftiging zijn: vermoeidheid, haaruitval, jeuk, huiduitslag en broze nagels.

- Pecannoten
Nog een favoriet van mij! 
De pecannoot heeft de bijnaam gekregen "Brain food" dit omdat in een pecannoot veel verschilden vitamine B's aanwezig zijn en ze bevatten een mooie dosering vitamine E. Verder vind je in deze noot, magnesium, zink, ijzer en mangaan.

- Walnoten
Een bekende Nederlandse klassieker om lekker in de stoel met een notenkraker deze gewoon lekker op te peuzelen. Walnoten zijn rijk aan omega 3, deze omega heet een positieve invloed op ons brein en onze algehele gesteldheid. Omega 3 kan ervoor zorgen dat het cholesterol zakt en heeft een positieve werking op ontstekingen. Lekker blijven kraken dus. 

Wonderbaarlijk hoeveel verschillende noten er allemaal zijn.

En even om iets uit de wereld te helpen. Nee een pinda is geen noot, deze jongen valt onder de peulvruchten familie net als linzen en erwten. 
Smeer jij iedere dag pindakaas op je boterham, check eens even de pot en kijk wat er in zit. Vaak denk je gezond bezig te zijn maar zitten er stiekem toch veel verborgen suikers in of zelfs palmvet (hier worden honderden hectare regenwoud voor gekapt) 

© 2008 - 2023 Het Natuurhoekje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel